Gréckokatolícke služobnice slávia Rok Jeremiáša Lomnického

27.05.2006 Prešov

Prešov 27. mája (TASR) - Gréckokatolícke Sestry služobnice Nepoškvrnenej Panny Márie slávia Rok otca Jeremiáša Lomnického, rehoľného kňaza – baziliána....
Prešov 27. mája (TASR) - Gréckokatolícke Sestry služobnice Nepoškvrnenej Panny Márie slávia Rok otca Jeremiáša Lomnického, rehoľného kňaza – baziliána. Ide o zakladateľa tejto kongregácie spolu s otcom Cyrilom Seleckým a blahoslavenou sestrou Jozafatou Hordaševskou.

Pri príležitosti 90. výročia úmrtia otca Jeremiáša sa v minulých dňoch uskutočnila v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove slávnosť, na ktorej sestry služobnice predstavili profil svojho spoluzakladateľa a jeho duchovný odkaz. Narodil sa v roku 1860 a zomrel vo vyhnanstve na Sibíri v roku 1916. Kongregácia vznikla na Ukrajine v roku 1892.
Gréckokatolícky biskup Ján Babjak pripomenul členkám kongregácie, že otec bazilián Jeremiáš ponúkol v tej dobe zasvätený život chudobným dievčatám, ktoré nemali žiadne veno a cítili v sebe rehoľné povolanie. \"K uskutočneniu veľkých vecí volá Boh ľudí, ktorí majú odvahu veci meniť, vylepšovať, ktorí majú vízie a plány a neuspokoja sa s daným stavom, \" povedal.
Podľa informácií od riaditeľa Gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove Ľubomíra Petríka pôsobí na Slovensku predovšetkým v oblasti sociálnej starostlivosti 76 sestier služobníc. Patria do Provincie Svätého Ducha so sídlom v Prešove. Predstavenou je sestra Regina Ľudmila Mitrová. Provinciálny dom blahoslaveného Pavla P. Gojdiča a Blahoslavenej Jozafaty je na Sládkovičovej 24. Okrem toho domy sestier sa okrem ďalších troch v Prešove nachádzajú ešte v Humennom, v Poprade, v Snine, v Starej Ľubovni a v obci Ľutina. Na svete ich pôsobí približne 900 v šestnástich krajinách na všetkých kontinentoch. Sídlo ich generálnej predstavenej sa nachádza v Ríme.
 

Vyberte región

mark